Veelgestelde vragen

Hieronder staan enkele veelvoorkomende vragen. Indien uw vraag er niet bijstaat kunt u een e-mail sturen naar info@vitaliteitstraining.nl .

Valt de vitaliteitstest en -training onder de vergoeding van fysiotherapie?
De vitaliteitstest en actieve trainingen zijn vrij toegankelijk en zijn geen fysiotherapeutische behandelingen. Ze worden dus niet vergoed vanuit de reguliere vergoeding fysiotherapie. De werkwijze en begeleiding zijn wel gebaseerd op de kennis en ervaring als gespecialiseerd fysiotherapeut.

Wordt de training vergoed door mijn zorgverzekeraar?
Zorg en Zekerheid vergoedt vanuit de aanvullende verzekering een gedeelte van de kosten onder het item 'Preventie en/of gezondheidscursussen'.
Dit geldt voor voor de trainingen die minimaal 10 maal plaatsvinden (abonnement B en C). Deze vergoeding kan oplopen tot 100% met een maxiumbedrag van 150 euro. Zie uw polisvoorwaarden voor de exacte vergoeding. Met andere verzekering vindt er overleg plaats over eventuele vergoeding. Indien er door een zorgverzekering toezeggeningen worden gedaan zal dit op de site vermeldt worden.

Kan ik ook meedoen als ik een slechte conditie heb?
Juist dan is de training voor u bedoeld. Een criterium is dat de client in ieder geval een half uur kan wandelen. Tijdens de actieve training is er ook ruimte om de oefeningen en training aan te passen naar uw mogelijkheden.

Wat is het verschil tussen vitaliteit en fitheid?
Fitheid richt zich op het lichamelijke deel van actieve training. Hieronder vallen bijvoorbeeld kracht- en conditietraining.
Vitaliteit bevat echter meerdere onderdelen, waaronder ook fitheid. Bij vitaliteit wordt er naast de lichamelijke conditie ook gekeken naar aspecten zoals ademhaling, mentale weerbaarheid, ontspanning, voeding en persoonlijke grenzen.

Vitaliteit wordt mooi omgeschreven als “De mate waarin iemand lichamelijk, mentaal en emotioneel draagkrachtig en energiek is”.


Kan ik de uitslag van de vitaliteitstest nog vergelijken?
Ja, u kunt hier de normaalwaarden downloaden die gebruikt worden voor uw analyse.
Op deze manier kunt u ook thuis nog uw gegevens nakijken.

Moet ik op vaste momenten beginnen met trainen?
Nee, u kunt na de vitaliteitstest direct instromen op de data dat er trainingen zijn.
Zowel de vitaliteitstest als de actieve trainingen zijn niet gebonden aan een vaste startdatum. Kijk in de agenda voor de beschikbare data.

Kan ik tijdens de actieve training ergens mijn spullen opbergen?
Vanwege aansprakelijkheid dient u de spullen die u meeneemt zelf bij u te houden. Het advies is weinig spullen mee te nemen en gemakkelijke sportkleding aan te doen.

Kan ik ook een proefles nemen?
Ja, u kunt eenmalig een proefles nemen voor 10 euro. Tijdens de proefles kunt u meetrainen en een indruk krijgen van de trainingsmethode.
Voor aanvang van de training dient u wel een korte gezondheidsvragenlijst in te vullen. Dit heeft als doel om te beoordelen of er voor de actieve training een verhoogd gezondheidsrisico is. Indien mogelijk heeft het de aanbeveling om voor de proefles even contact op te nemen via info@vitaliteitstraining.nl.

Gaat de training altijd door?
Bijna altijd. De insteek is om frequent te kunnen trainen en daarbij ook om te kunnen gaan met bijvoorbeeld veranderingen in het weer. Zowel bij zon, regen of wind gaan de trainingen door. Veiligheid is belangrijk, dus bij zeer veel wind, heftige regen, kans op onweer of gladheid kan de training aangepast worden of komen te vervallen. Dit zal dan tijdig op de website vermeld worden en u ontvangt hierover een e-mail.

In de schoolvakanties kan er een aangepast rooster zijn, dit kunt u terugvinden in de agenda. Weken dat er geen training is tellen niet mee in duur van het abonnement.


Welke kleding is geschikt voor de training?
Het is belangrijk dat u rekening houdt met de weeromstandigheden. Bij mooi, warm weer is het prettig om luchtige kleding aan te hebben. Bij wind of regen kunt u het beste 2 lagen kleding dragen met daarover bijvoorbeeld een fleece vest of een windstopper.
Omdat kledingwensen per persoon erg kunnen verschillen is het ook een kwestie van zelf ervaren en advies krijgen. Zorg in ieder geval dat u het niet te koud krijgt en neem eventueel droge kleding of een handdoek mee.

Moet ik speciale schoenen aan?
Goede schoenen zijn zeer belangrijk om blessures te voorkomen. Neem voor advies uw sportschoenen mee tijdens de vitaliteitstest en/of training.
In het algemeen is een investering in goede schoenen zeker de moeite waard.

Wat moet ik doen als ik niet kan, ziek ben of een blessure heb?
U hoeft zich niet af te melden. Het abonnement kent een bepaalde geldigheidsduur waarbij er ook ruimte is om een keer ziek of afwezig te zijn.
Bij langdurige ziekte of blessure dient u wel persoonlijk contact op te nemen om afspraken te maken over uw abonnement.

Moet ik mijn abonnement ook stopzetten?
U hoeft uw abonnement niet stop te zetten en het zal ook niet stilzwijgend verlengd worden. Om te trainen kiest en betaalt u voor een abonnement van 4, 12 of 24 trainingen. Mocht u daarna nog langer willen trainen, dan kunt u opnieuw een abonnement naar keuze afsluiten. Hierdoor kunt u de trainingsperiode gemakkelijk aanpassen aan uw persoonlijke wensen.

Hoe groot zijn de trainingsgroepen?
De bedoeling is te trainen in groepen van 4 tot 10 personen.